Gabrielin viimeiset hetket

Gabriel tuotiin Onandjokuen sairaalaan 9.7.1953. Tohtori häntä tutkittuaan sanoi, että on veritulppa sydämessä. Kaapon tila tuli päivä päivältä ja yö yöltä huonommaksi. "Sitten (elokuun puolivälissä, EA) tuli esimies Eriksson käymään. Kaapon luona oli hänen kanssaan muitakin meikäläisiä, olivat rukoilleet ja Eriksson voiteli hänet niin kuin Raamatussa Jakobin epistolassa kehoitetaan." (Lyyli Leväsen 18.8.1953 Tildalle kirjoittama kirje)

"Hän itse toivoi, että hänet haudattaisiin Onandjokuelle ja antoipa vielä neuvoja arkun tekemisessä ja kantohihnojen laittamisessa. Eräänä päivänä hän kysyi, onko tämä nyt sitten loppuun menoa ja kun se hänelle myönnettiin, niin hän sanoi, että kyllä minä jo olenkin irtaantunut näistä ajallisista."

Kuolinhetkellä Gabrielia hoitivat sängyn vieressä sairaanhoitaja Greta Airaksinen, diakonissa Eeva Holm ja diakonissa Lyyli Levänen.

"- Ja siihen hän sitten loppui, suorastaan käsivarsillemme. Sanoi vaan: "Kaapo pyörtyy", ja kohta hengitys taukosi ja sydän lakkasi sykkimästä. Tulin aivan järkytetyksi kun se tapahtui niin odottamatta sillä hetkellä, vaikka koko ajan jo monta päivää olimme tienneet että se hetki on käsissä ihan milloin vaan." Gabriel kuoli torstaina 20.8.1953 kello 19.40. (Lyyli Leväsen 24.8.1953 Tildalle kirjoittama kirje)